22 grudnia 2017

Miodowe choinki z przyprawiami korzennymi

Ho,ho,ho! Już tylko jeden dzień dzieli nas od NAJWSPANIALSZEGO dnia w ciągu całego roku (przynajmniej dla mnie).  Z tej okazji upiekłam kolejne ciasteczka do swoich świątecznych paczek dla bliskich- kruche, z dodatkiem miodu i przypraw korzennych- z dnia na dzień stają się jeszcze lepsze, gwarantuję! 
A Wy coś jeszcze pieczecie, czy może już odpoczywacie i spędzacie czas z  bliskimi w domowym zaciszu? :)

Składniki:/24 sztuki/

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 
Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozgrzewamy masło razem z miodem i przyprawami. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. 
  2. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajko i przygotowaną wcześniej korzenną miksturę. Zarabiamy elastyczne ciasto. Przygotowaną kulę owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach przez 15-18 minut- obserwujemy ciasteczka, aż się ładnie zarumienią. 
  4. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem lub czekoladą, ewentualnie pozostawiamy "gołe". Jeśli chcecie zrobić lukier to polecam ubić białko z jednego jajka z dodatkiem cukru pudru- cukier dodajemy do momentu, aż uzyskamy korzystną dla nas konsystencję. Ciastka można przechowywać w pojemniku do 2 tygodni. Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...