Miodowe choinki z przyprawiami korzennymi
grudnia 22, 2017
1
anyż
,
Ciasteczka
,
Cynamon
,
gałka muszkatołowa
,
goździki
,
Imbir
,
Kruche
,
świąteczne

Ho,ho,ho! Już tylko jeden dzień dzieli nas od NAJWSPANIALSZEGO dnia w ciągu całego roku (przynajmniej dla mnie). Z tej okazji upiekłam kolejne ciasteczka do swoich świątecznych paczek dla bliskich- kruche, z dodatkiem miodu i przypraw korzennych- z dnia na dzień stają się jeszcze lepsze, gwarantuję!
A Wy coś jeszcze pieczecie, czy może już odpoczywacie i spędzacie czas z bliskimi w domowym zaciszu? :)
Składniki:/24 sztuki/
A Wy coś jeszcze pieczecie, czy może już odpoczywacie i spędzacie czas z bliskimi w domowym zaciszu? :)
Składniki:/24 sztuki/
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- W garnuszku rozgrzewamy masło razem z miodem i przyprawami. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
- W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajko i przygotowaną wcześniej korzenną miksturę. Zarabiamy elastyczne ciasto. Przygotowaną kulę owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach przez 15-18 minut- obserwujemy ciasteczka, aż się ładnie zarumienią.
- Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem lub czekoladą, ewentualnie pozostawiamy "gołe". Jeśli chcecie zrobić lukier to polecam ubić białko z jednego jajka z dodatkiem cukru pudru- cukier dodajemy do momentu, aż uzyskamy korzystną dla nas konsystencję. Ciastka można przechowywać w pojemniku do 2 tygodni. Smacznego!
Dzięki :)
OdpowiedzUsuń