11 grudnia 2017

Ciasteczka jaglane (bezglutenowe)

Zabieracie się już za pakowanie świątecznych prezentów? U mnie musi to jeszcze niestety poczekać, ale pomysły są już zrealizowane, wiec mam czysty umysł. W tym roku oprócz tradycyjnych prezentów materialnych postanowiłam podarować bliskim rożne mieszanki ciastek, zbóż, przypraw, naparów...trochę tego jest, ale uważam, że prezenty od serca są zawsze najlepszą opcją :) Z tego powodu stopniowo będę się z Wami dzielić takimi pomysłami, a jeszcze przed świętami zbiorę wszystko w jedną całość- być może ktoś z Was skusi się na taką formę prezentu.
Poniższy przepis może być właśnie początkiem tej przygody! Są dwie opcje: możecie sami upiec komuś takie ciacha, gdyż długo zachowują świeżość lub przygotować mieszankę, zapakować do słoiczka, dopisać instrukcje i gotowe! Taki słoik inspiracji wykorzysta nawet największy leniuch-gwarantuję!

Składniki:
  • 200g płatków jaglanych
  • 100g mąki jaglanej
  • jajko
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka nasion chia
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 130g masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Masło/olej topimy i studzimy. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich roztrzepane jajko oraz rozpuszczony tłuszcz. Zagniatamy.
  2. Z uformowanej masy odrywamy po jednej części ciasta i tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 15-18 minut (muszą się zarumienić). Po wystudzeniu zajadamy i umieszczamy w szczelnym pojemniku! Smacznego.




 

4 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę fajnie. Powiedz mi jeszcze, one są takie bardziej kruche czy raczej mokre i dość miękkie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...