Ciasto marchewkowo-dyniowe



Dziś Halloween, więc raczej powinnam Wam zaproponować paluchy wiedźmy i inne (bardziej lub mniej) straszne cuda, ale uważam, że ten torcik również się wpisze w dzisiejszy (i nie tylko!) klimat. Ciasto robi się bardzo szybko, a efekt końcowy zadowoli Wasze podniebienia :) Taki torcik to świetna alternatywa dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale w zdrowszej wersji- w końcu mamy tutaj sporą dawkę beta karotenu i antyoksydantów! :)

Składniki:
/inspiracja/

  • 3 starte marchewki (5 szklanek)
  • 1 puszka mandarynek (odsączonych z zalewy)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 80g brązowego cukru
  • 30g białego cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki kardamonu 
krem:
  • 400g serka typu Philadelphia/Mascarpone/"Łaciaty"
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych (podprażonych na patelni z łyżką masła)
Przygotowanie:
  1. Startą marchewkę zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aż puści sok.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę z przyprawami, proszkiem oraz sodką.
  3. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej i po chwili dokładamy puree- dalej ucieramy.  Wsypujemy suche składniki i łączymy za pomocą łyżki. Na sam koniec dodajemy posiekane mandarynki oraz marchew- całość musi być dokładnie ze sobą połączona. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto pieczemy w 170 stopniach (termoobieg) przez 50-60 minut (zasada suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. 
  5. Krem: Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę i gotowe.
  6. Wykończenie: Wystudzone ciasto kroimy na pół. Jedną z części smarujemy kremem (1/4 zostawiamy) i nakładamy na siebie. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy i obsypujemy przygotowanymi wiórkami lub innymi ulubionymi dodatkami. 

 

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger