8 października 2017

Herbatniki owsiane

Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka, a mianowicie otrzymałam książkę "Jedz. Mała księga szybkich dań". Musze powiedzieć, że propozycje są bardzo ciekawe i faktycznie szybkie w przygotowaniu. Znajdziemy tam pomysły na proste pasty do kanapek, ale i dania obiadowe oraz (najważniejsze) desery. Wszystko podane w różnych wariantach, więc jeden przepis możecie zrealizować nawet na cztery różne sposoby i to bardzo mi się spodobało! Na pierwszy ogień poszły ciasteczka i z pewnością będą u mnie gościły jeszcze nie raz :) Jeśli macie ochotę na zdrowszą wersję takich słodkości to sięgnijcie po ten przepis. Jestem pewna, że poniższe składniki każdy z Was posiada w swoich kuchennych zakamarkach, więc DO DZIEŁA! :)

Składniki:
  • 120g masła
  • 60g cukru drobnego (o połowę mniej niż zaleca autor)
  • żółtko
  • 120g płatków owsianych 
  • 90g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy żółto i wciąż ucieramy, a na sam koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki. 
  2. Z gotowego ciasta tworzymy okrągłe kule, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej mieć lekko wilgotne dłonie). Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut lub do momentu ich zarumienienia. Po upieczeniu czekamy, aż wystygną. Uwierzcie mi, że z każdym dniem będą jeszcze smaczniejsze! :)


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...