5 listopada 2017

Placki ze szpinakiem i serem ricotta

Późne śniadanie, dobra książka i kubek gorącej kawy. Zdecydowanie częściej tak powinny wyglądać weekendowe poranki. Zamiast ciągłej gonitwy (nie wiem sama za czym...) w wolny dzień warto odpocząć i zregenerować siły na nadchodzący tydzień. Zgadzacie się ze mną? :)
Na takie powolne poranki proponuję Wam placuszki szpinakowe-sycące, ale jednocześnie lekkie i puszyste. Jestem pewna, że po takiej dawce witamin będziecie mieli chęć do działania na długo!

Składniki:/16 sztuk/

  • 200g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100g mleka
  • 60g mąki żytniej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej kokosowy do smażenia 
 Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu około 8 minut. Odstawiamy.
  2. W naczyniu ucieramy ser z żółtkami. Wlewamy mleko,wsypujemy suche składniki i mieszamy.Dodajemy przygotowany szpinak. Na sam koniec należy wmieszać ubite na sztywną pianę białka. 
  3. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podajemy z jogurtem greckim i cytryną lub mascarpone. Smacznego. 



3 komentarze:

  1. Wow, naprawdę świetnie się prezentują te placuszki :) Jeszcze ze szpinakiem i riccotą - cóż za wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...