3 października 2017

Listkujące się rogaliki z powidłami

Długi czas zbieram się do przygotowania dla Was tych rogalików, ale w końcu mi się udało. Chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, ponieważ ciasto jest BARDZO  zbliżone do francuskiego, a robi się je dużo szybciej i przyjemniej. Wystarczy, że pozostawicie je grubiej rozwałkowane, a na skutek pieczenia samoczynnie się podzieli, a efekt ujrzycie po pierwszym kęsie. Taka forma słodkości to dla mnie idealny dodatek na uczelnię i nie tylko. Nadziewajcie je czym tylko lubicie, liczy się kreatywność! :)

Składniki:
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 125g serka kremowego Philadelphia
  • 100g masła
  • dodatkowo: powidła śliwkowe 
Przygotowanie:
  1. W naczyniu umieszczamy wszystkie sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Dodajemy serek oraz pokrojone na kawałki zimne masło- całość energicznie zagniatamy. Ciasto wyjdzie delikatnie lepkie i takie ma pozostać. 
  2.  Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek. Wierzch smarujemy np powidłami/masłem orzechowym, dzielimy na trójkąciki i zawijamy zaczynając od dłuższego brzegu. 
  3. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 20-25 minut do momentu ich zarumienienia. Wystudzone przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Przepięknie wyglądające rogaliki :) podkradam jednego do kawy ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie się prezentują te rogaliki :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do pieczenia :)

      Usuń
  3. Kocham rogaliki! Nadchodzi listopad więc napewno będę je piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie nie ma jajek?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...