31 października 2016

Paluchy Wiedźmy


Chociaż Halloween nie obchodzę i właściwie nigdy nie obchodziłam, to nie mogłam się powstrzymać i stworzyłam takie upiorne paluchy. Przerażające, prawda? Jednak u nas wszystkich wywołały uśmiechy na twarzy. Idealnie kruche i maślane- w sam raz na jesienny wieczór :)

Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 220g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka syropu waniliowego 
  • migdały 
Przygotowanie:
  1. W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz migdałów i zagniatamy szybkimi ruchami gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut.  
  2. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta tworzymy paluchy- cieńsze od naszych-
    a na końcu wciskamy migdał, który można dodatkowo przekroić. Ciasteczka pieczemy
    w 180 stopniach przez 15 minut lub do czasu zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kratce, smacznego :)



2 komentarze:

  1. Ha, ha, co roku przymierzam się do upieczenia tych paluchów. Zawsze wydaje mi się, że to za pracochłonne.
    Ale twoje są tak przepięknie makabryczne, że upiekę je poza Halloween. Dzieci i tak będą zachwycone. Szczególnie te starsze, kochające "The Walking Dead";))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze tak myślałam! Jednak okazało się, że to nie taka ciężką praca, więc zachęcam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...