18 lipca 2017

Bataty w roli głównej, czyli #kremowywtorek

Mamy dziś wtorek i tak jak zapowiadałam postanowiłam w tym dniu realizować serię "kremowywtorek. Ostatnio mogliście zasmakować kremu na bazie bobu, a dziś wkroczyły do akcji bataty. Podkreśliłam ich smak dodatkiem masła orzechowego oraz prażonych orzechów nerkowca, więc słodki smak ziemniaków został przełamany. Odważycie się na takie zestawienie smaków? Zachęcam!

Składniki:
  • 1 litr buliony warzywnego
  • 800g batatów
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/3 łyżeczki chilli 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Cebulę szklimy w garnku z grubym dnem na oleju kokosowym.  Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Dorzucamy bataty pokrojone w kostkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż bataty zmiękną. 
  2. Na sam koniec dodajemy masło orzechowe oraz podprażone orzechy. Po wystudzeniu blendujemy wszystko na gładki krem, który ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji. Zupę podajemy z orzechami nerkowca. Smacznego! 



4 komentarze:

  1. Takiej propozycji jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że będzie smakować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...