Bataty w roli głównej, czyli #kremowywtorek
Mamy dziś wtorek i tak jak zapowiadałam postanowiłam w tym dniu realizować serię "kremowywtorek. Ostatnio mogliście zasmakować kremu na bazie bobu, a dziś wkroczyły do akcji bataty. Podkreśliłam ich smak dodatkiem masła orzechowego oraz prażonych orzechów nerkowca, więc słodki smak ziemniaków został przełamany. Odważycie się na takie zestawienie smaków? Zachęcam!
Składniki:
Składniki:
- 1 litr buliony warzywnego
- 800g batatów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki chilli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- Cebulę szklimy w garnku z grubym dnem na oleju kokosowym. Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Dorzucamy bataty pokrojone w kostkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż bataty zmiękną.
- Na sam koniec dodajemy masło orzechowe oraz podprażone orzechy. Po wystudzeniu blendujemy wszystko na gładki krem, który ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji. Zupę podajemy z orzechami nerkowca. Smacznego!
Takiej propozycji jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że będzie smakować :)
UsuńBardzo lubię takie zupki ☺
OdpowiedzUsuńZupą do mnie mów. Mów zupą...tak mogłabym zaśpiewać do twojego wpisu. Mniam:))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuń