Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
lipca 13, 2017
9
budyń
,
Ciasta
,
Kruche
,
mleko kokosowe
,
ser mascarpone
,
Truskawki
,
wiórki kokosowe
Dziś częstuje Was przepisem na kruche ciasto z budyniem, które robiłam już trzy razy i dopiero teraz udało mi się uwiecznić je na zdjęciach! Uwierzcie mi, że warto poświęcić czas na jego przygotowanie bo jest obłędnie pyszne i wciągające. Po upieczeniu powinno chwilę odstać by budyń zastygł, ale na ciepło z takim płynnym wnętrzem też jest pyszne, zapewniam! :)
Składniki:
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki sodki
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
Owoce
- 500 g truskawek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Budyń
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru) na 0,5l mleka
- 3 szklanki (750 ml) mleka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 200g serka mascarpone
- Ciasto kruche: W misce umieścić wszystkie składniki i zagnieść kruche cisto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i obsypać bułką tartą.
- Budyń i owoce Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i dalej gotować według instrukcji.i Odstawić z ognia. Po lekkim wystudzeniu dodajemy wiórki kokosowe oraz serek i miksujemy starając się by nie było grudek.
- Truskawki opłukać i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
- Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie krem budyniowy. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika.
- Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Ważne by najlepiej kroić wystudzone ciasto, ponieważ w przeciwnym wypadku krem zacznie nam się rozlewać- będzie pysznie lecz mniej estetycznie :)
Klasyka na kawy latem:)pychotka:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńPrzepyszne ciasto :) już zapisałam przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńUwielbiam wszystkie kruche ciasta! W dodatku budyń i truskawki - brzmi jak świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńI tak właśnie jest, możesz upiec i się przekonać! :)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń