Ciasteczka z czekoladą i truskawkami
Przez ostatni czas było trochę innych wyrobów niż ciasteczkowe potwory, ale dziś już do Was powracam właśnie z nimi! W końcu na podróż lub piknik właśnie takie "maleństwa" sprawdzają się najlepiej :) Zamiast truskawek spokojnie możecie dodać maliny lub borówki- jednak nie za dużo, żeby wszystko dobrze się upiekło!
Składniki:
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki płatków kokosowych
- 80 g brązowego cukru, najlepiej drobnego
- 1 jajko
- 100 g czekolady
- 5 truskawek
Przygotowanie:
- Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 170 ºC .
- Wymieszać w misce: mąkę, sodę, płatki kokosowe. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło i cukier. Dodać do mieszanki jajko i ucierać przez około 5 minut. Następnie wsypać sypkie składniki i zmiksować. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i wymieszać łyżką lub dłonią.
- Formować ciasteczka: nabierać po około 2 łyżki masy i formować z niej kulki- w środek włożyć 2-3 maliny (nie trzeba przykrywać ich całkowicie ciastem, będą wtedy lepiej widoczne). Kulki układać na blasze w odstępach. Na koniec kulki lekko spłaszczyć dłonią.
- Piec przez 15-16 minut, tak, aby brzegi ciastek lekko się zezłociły, ale wierzch i środek pozostał jeszcze miękki w dotyku. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny studzić się przez ok. 10 minut na blasze (zastygają nadal w środku). Przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni, ponieważ maliny mogą rozmoczyć ciasto.
Bardzo apetyczne ciasteczka :) Lubię takie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper są te ciasteczka, idealne na deser po obiadku!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńNie ma to jak dobre sprawdzone przepisy. Pycha:))
OdpowiedzUsuń