22 lipca 2017

Ciasteczka z czekoladą i truskawkami

Przez ostatni czas było trochę innych wyrobów niż ciasteczkowe potwory, ale dziś już do Was powracam właśnie z nimi! W końcu na podróż lub piknik właśnie takie "maleństwa" sprawdzają się najlepiej :) Zamiast truskawek spokojnie możecie dodać maliny lub borówki- jednak nie za dużo, żeby wszystko dobrze się upiekło!

Składniki:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 80 g brązowego cukru, najlepiej drobnego
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady
  • 5 truskawek
Przygotowanie:
  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 170 ºC . 
  2. Wymieszać w misce: mąkę, sodę, płatki kokosowe. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło i cukier. Dodać do mieszanki jajko i ucierać przez około 5 minut. Następnie wsypać sypkie składniki i zmiksować. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i wymieszać łyżką lub dłonią. 
  3. Formować ciasteczka: nabierać po około 2 łyżki masy i formować z niej kulki- w środek włożyć 2-3 maliny (nie trzeba przykrywać ich całkowicie ciastem, będą wtedy lepiej widoczne). Kulki układać na blasze w odstępach. Na koniec kulki lekko spłaszczyć dłonią. 
  4. Piec przez 15-16 minut, tak, aby brzegi ciastek lekko się zezłociły, ale wierzch i środek pozostał jeszcze miękki w dotyku. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny studzić się przez ok. 10 minut na blasze (zastygają nadal w środku). Przechowywać w lodówce i  najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni, ponieważ maliny mogą rozmoczyć ciasto.





5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...