Krem z bobu i #kremowywtorek
Wpadłam ostatnio na ciekawy (mam nadzieję) pomysł. Postanowiłam rozpocząć serię tematyczną pod nazwą #kremowywtorek. W tym dniu będę Was częstować pomysłami na zupy w formie kremów. Postaram się by było sezonowo, szybko i smacznie :) Dziś mam dla Was krem z bobu. Przyznam, że na początku obawiałam się jego obierania i tym samym żmudnej pracy, ale poszły bardzo sprawnie i było warto :)
Składniki:
Składniki:
- 250g bobu
- 4 sztuki ziemniaków
- 0,5litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 4 łyżki koperku
- sól i pieprz do smaku
- W osolonej wodzie gotujemy bób. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy je w garnku razem z bobem. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut lub do miękkości ziemniaków.
- Po przestudzeniu całość blendujemy z dodatkiem serka mascarpone na gładki krem. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem oraz dodajemy ugotowany bób, jeśli nie wykorzystaliśmy całego.
Pyszny kremik :) Na taki nie trzeba mnie długo namawiać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńSuper przepis i bardzo fajny pomysł na rozpoczęcie serii kremowej :) czekam na następny przepis :) pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję zapraszam! :)
UsuńSzkoda, że bób jak szparagi, występuje tak ulotnie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, jednak można go blanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie opłukać w zimnej, schować do woreczka i zamrozić- gotowe :)
Usuń