9 lutego 2017

Granola- litrowy słoik dobra


Przyszedł moment na który czekałam przez ostatnie parę tygodni- koniec sesji, a to oznacza jedno- czas dla siebie, dla bliskich, dla rozwoju pasji. Cudownie jest obudzić się rano ze świadomością, że NIC nie muszę, NIGDZIE się nie spieszę, NIKT niczego nie oczekuje. Dwa tygodnie przerwy to dobry czas na regeneracje i zebranie sił na kolejne wyzwania. Jak już wspominałam parę razy, najbardziej lubię celebrować śniadania. Kiedy nie mam ochoty na kanapki lub omlety, to sięgam po jogurt naturalny, który wypełniam owocami, orzechami i innymi nasionami. Jednak najlepszą opcją jest dla mnie jogurt z dodatkiem domowej granoli, którą można przygotować w 5 minut! Już nie raz pojawiała się ona na blogu, jednak za każdym razem przyrządzam ją w inny sposób oraz korzystam z innych składników. Taki słoik dobra zawsze stoi w naszej kuchni- idealne rozwiązanie na każdy poranek :)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka amarantusa
  • 1 szklanka ulubionych orzechów
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • ½ szklanki wody 
  •     ½ szklanki wiórków kokosowych 
  •     ½ szklanki namoczonych w wodzie rodzynek 
     
Przygotowanie:
  1. W małym garnuszku umieszczamy olej kokosowy, miód oraz wodę- podgrzewamy, aż olej się rozpuści. Odstawiamy. 
  2. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki- mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczony tłuszcz i bardzo powoli wszystko ze sobą dokładnie łączymy. 
  3. Przygotowaną mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. 
  4. Granolę pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut z termoobiegiem. Po każdych 10 minutach należy ją przemieszać, aby dokładnie się przepiekła i nie spaliła.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu zamykamy ją w szczelnym słoiczku i przechowujemy nawet do 10 dni. Pamiętajcie jednak, że musi być ona dokładnie przepieczona!  
 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...