2 lutego 2017

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Patrząc na spis ciastek w swojej zakładce na blogu, śmiało mogę stwierdzić, że owsiane należą do moich ulubionych! Eksperymenty nie mają końca. Za każdym razem lubię zrobić coś nowego, troszkę pozmieniać i sprawdzić efekt. Jednak do tych wracałam w ostatnim czasie często- chociaż nie mam go obecnie zbyt wiele. Są aromatyczne i zdecydowanie sycące, więc świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. W głowie już mam ich kolejną modyfikacje (coś dla wegan), ale o tym innym razem :)
Składniki:
/inspiracja: kwestia smaku/
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 60ml syropu klonowego
  • 1 jabłko
 Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek, cynamon. Do drugiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz i syrop klonowy lub inną substancje słodzącą- mieszamy. Dodajemy  suche składniki i starte na grubych oczkach jabłko.
  2. Nakładamy po pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 165 stopniach. Zajadamy po wystudzeniu. 





6 komentarzy:

  1. Ciastka owsiane górą! Te wyglądają bosko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowe ciasteczka. Upiekę takie w weekend i dzieciaki będą miały do szkoły zdrową i smaczną przekąskę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Najfajniejsze w owsianych jest to, że liczba kombinacji składników jest nieograniczona. Twoje wyglądają "smakowo":))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...