Ciasteczka owsiano-kokosowe



Nadszedł czas porzucenia wszelkich kupnych ciasteczek (mniej lub bardziej zdrowych) i upieczenie własnej wersji owsianych dobroci. To właśnie jedno z moich postanowień na Nowy Rok- mniej kupnych słodkości,a  najlepiej ich całkowite ograniczenie na rzecz domowych smakołyków, a tym samym mniejsza ilość prostych cukrów w mojej diecie i moich bliskich :) Takimi ciasteczkami można się zajadać prawie bezkarnie, więc bierzcie ile tylko chcecie. Struktura ciastek jest dość krucha za sprawą mąki kokosowej. Jeśli jej nie posiadacie to proponuję użyć ryżowej lub w mniejszej ilości pszennej/pełnoziarnistej. Gwarantuję, że wciąż będą Wam smakować.
Składniki:
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 5-6 łyżek mąki kokosowej
  • 40 g pestek słonecznika
  • 10g amarantusa 
  • garść rodzynek  
  •  szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i chwilę wyrabiamy, by połączyły się one w jedną masę - najlepiej płaskim mieszadłem lub ręką. Ciasto powinno być na tyle lepkie, by dało się z niego uformować kulkę - jeśli jest zbyt lepkie, dodajmy trochę mąki, a jeśli zbyt suche to oleju.
  2. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
  3. Pieczemy je 20 minut w temperaturze 160 stopniach (termoobieg). Smacznego.

 

6 komentarzy:

  1. świetne postanowienie! u mnie podobnie - więcej ciasteczek domowej roboty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię owsiane ciasteczka :-) Domowe jedzenie nie ma sobie równych. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe ciasteczka! Twoje wyglądają baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger