7 stycznia 2017

Aromatyczna szarlotka- bezglutenowa

Szarlotka, gorący kubek herbaty i ciepły koc- idealny zestaw na nadchodzące dni. Zgadzacie się? Już sam zapach wypełniający dom aromatycznym cynamonem rozgrzewa, a kubki smakowe pracują na pełnych obrotach. Dziś mały eksperyment z użyciem różnego rodzaju mąk i muszę Wam powiedzieć, że ciasto wyszło bardzo delikatne! Mniej kruche od tradycyjnego ze względu na zawartość mąki kokosowej i ryżowej, ale wciąż tak samo pyszne i bardzo plastyczne. Macie ochotę na kawałeczek? :)

Składniki:
/forma 20x30cm/



  • 100g mąki ryżowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 150 mąki kukurydzianej
  • 100g mąki kokosowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 250g masła roślinnego

nadzienie:
  • 2 całe jajka
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki domowej skórki z pomarańczy 
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Zagniatamy energicznie, tworzymy kulę, którą dzielimy na dwie części. Obie owijamy w folię spożywczą i chłodzimy około 30min. 
  2. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Umieszczamy je w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości z pozostałymi dodatkami. Gotowe odstawiamy.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką (np kukurydzianą) blacie i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Następnie posypujemy je delikatnie otrębami owsianymi, rozprowadzamy równomiernie jabłka i układamy plastry z drugiej części rozwałkowanego ciasta. 
  4. Gotowe pieczemy w 160stopniach przez 50 minut- wierzch musi być ładnie zarumieniony. Podajemy po delikatnym przestudzeniu. Smacznego. 
 


8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak szarlotka :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pudrowa śnieżynka na kawałku ciasta wygląda mega uroczo :) A tak w ogóle to uwielbiam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Kto ich nie lubi, prawda? :>

      Usuń
  3. Przepięknie wygląda! Wszystkie mąki w domu są, to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...