28 grudnia 2016

Kakaowe ciasteczka przełożone powidłami


Babcia stwierdziła: "Pyszne, ale wiesz ja lubię bardziej słodkie...bo ja taka cukrowa jestem, ale poza tym pyszne i mięciutkie". Taki krótki komentarz powinien Wam wystarczyć i tym samym powinniście już wiedzieć, jakie są i czego ewentualnie w nich brakuje :) Od siebie jedynie dodam, iż z każdym dniem są coraz lepsze, jednak stos tych przyjemności w mojej magicznej puszcze maleje. Może to właśnie magia świąt wpływa na te wszystkie grudniowe wypieki, że zawsze smakują nam inaczej? Odrobinę lepiej?

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • powidła śliwkowe/marmolada 
 Przygotowanie:
  1. Na stolnicę wykładamy wszystkie składniki (oprócz powideł) i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli wydaje nam się zbyt suche można dodać więcej tłuszczu w postaci masła,a  jeśli zbyt mokre to podsypać dodatkową ilością mąki. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy około 1 godziny. 
  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie, ale pamiętajmy, że muszą to być dwa rozmiary- większe i mniejsze.Mniejszą część smarujemy powidłami i tą stroną układamy je na większym ciasteczku. Tak sklejone przekładamy na blaszkę. Pieczemy je w 160 stopniach przez 30 minut lub do czasu delikatnego zarumienienia. Po wystudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Mogą być przechowywane do 7 dni. Smacznego.




4 komentarze:

  1. Muszą być pyszne!
    Ja też zmniejszam ilość cukru w swoich wypiekach, więc Twoje ciasteczka na pewno by mi smakowały.
    Babcie przyzwyczajone są do słodkich ciast i ciastek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, babcie lubią takie "ulepki" haha :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...