Maślane bułeczki do odrywania
Śnieg, deszcz, plucha. Tak to właśnie wygląda. Gruba warstwa
białego puchu, która jeszcze wieczorem pokrywała chodniki szybko znika. Jednak
trzeba się cieszyć i zadowolić chociaż tak małym aspektem tej urokliwej i
mroźnej (wyjątkowo!) zimy. Na rozgrzanie i miłe zaczęcia dnia sprawdzi się
domowe pieczywo. Bo komu chciałoby się z
samego rana, w wolny dzień wychodzić tak wcześnie z domu? Nam z pewnością
nie :)
Właśnie dlatego proponuję Wam upiec szybkie śniadaniowe bułeczki. Zachowują
świeżość przez długi czas (do 7dni) i
właściwie nie potrzebujecie do nich żadnych dodatków, gdyż samo masło będzie
wystarczające. Do tego kubek ciepłego mleka, kakao lub kawa i dalej można
urzędować w ciepłej piżamce z pełnym już brzuchem :)
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 20g świeżych drożdży
- około 250ml ciepłego mleka
- 60g rozpuszczonego masła roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 całe jajka
- Dodatkowo: około 4 łyżek rozpuszczonego masła i cukier cynamonowy
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru, pozostawiamy na 5-8 minut w ciepłym miejscu.
- Pozostałe mleko łączymy z rozpuszczonym masłem, roztrzepanymi jajkami oraz cukrem. Mąkę mieszamy z resztą sypkich składników. Dodajemy do niej mokre składniki oraz wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu, aż pozbędziemy się grudek. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczkę i czekamy, aż podwoi objętość.
- Z gotowego ciasta tworzymy kuleczki, które umieszczamy obok siebie w wysmarowanej masłem tortownicy. Dodatkowo przed pieczeniem smarujemy je porcją rozpuszczonego ciasta i posypujemy cukrem cynamonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Bułeczki piekłam z funkcją pary wodnej przez 30 minut w 170 stopniach. Przy zwykłej funkcji piekarnika (termoobieg) nastawcie temperaturę na 200 stopni i wypiekajcie bułeczki 15-20 minut. Smacznego!
Jakie pyszności na rozpoczęcie dnia :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie☺☺
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypiekania :)
UsuńO jakie pyszne bułeczki *.* Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, częstuj się :>
UsuńPięknie wyglądają, z chęcią sama bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńUwielbiam odrywane bułeczki a u Ciebie widzę, że nawet zdrowsza wersja.
OdpowiedzUsuń