14 stycznia 2017

Maślane bułeczki do odrywania



 Śnieg, deszcz, plucha. Tak to właśnie wygląda. Gruba warstwa białego puchu, która jeszcze wieczorem pokrywała chodniki szybko znika. Jednak trzeba się cieszyć i zadowolić chociaż tak małym aspektem tej urokliwej i mroźnej (wyjątkowo!) zimy. Na rozgrzanie i miłe zaczęcia dnia sprawdzi się domowe pieczywo. Bo komu chciałoby się z samego rana, w wolny dzień wychodzić tak wcześnie z domu? Nam z pewnością nie :) Właśnie dlatego proponuję Wam upiec szybkie śniadaniowe bułeczki. Zachowują świeżość przez długi czas  (do 7dni) i właściwie nie potrzebujecie do nich żadnych dodatków, gdyż samo masło będzie wystarczające. Do tego kubek ciepłego mleka, kakao lub kawa i dalej można urzędować w ciepłej piżamce z pełnym już brzuchem :)
 
Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • około 250ml ciepłego mleka
  • 60g rozpuszczonego masła roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 całe jajka 
  • Dodatkowo: około 4 łyżek rozpuszczonego masła i cukier cynamonowy
 

Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru, pozostawiamy na 5-8 minut w ciepłym miejscu.
  2. Pozostałe mleko łączymy z rozpuszczonym masłem, roztrzepanymi jajkami oraz cukrem. Mąkę mieszamy z resztą sypkich składników. Dodajemy do niej mokre składniki oraz wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu, aż pozbędziemy się grudek. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczkę i czekamy, aż podwoi objętość.
  3. Z gotowego ciasta tworzymy kuleczki, które umieszczamy obok siebie w wysmarowanej masłem tortownicy. Dodatkowo przed pieczeniem smarujemy je porcją rozpuszczonego ciasta i posypujemy cukrem cynamonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
  4. Bułeczki piekłam z funkcją pary wodnej przez 30 minut w 170 stopniach. Przy zwykłej funkcji piekarnika (termoobieg) nastawcie temperaturę na 200 stopni i wypiekajcie bułeczki 15-20 minut. Smacznego!




 

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...