Niejednokrotnie przekonałam się o tym, że czasami te proste rozwiązania okazują się najlepsze. Kombinowanie i wymyślanie rzeczy pełnych udziwnień ma swój urok bo warto próbować i tworzyć nowe smaki, jednak trzeba pamiętać także o tym co klasyczne! Wiele razy w programach kulinarnych można się przekonać, iż kandydaci nie wiedzą jak przygotować właśnie te najprostsze i najbardziej podstawowe potrawy lub też wypieki. Kruche lub drożdżowe ciasto to niekiedy dla nich ogromne wyzwanie. Właśnie dlatego mam dziś dla Was przepis na niezawodne, klasyczne kruche ciastka z cukrem. Po zjedzeniu takich wypieków nie będziecie mieli już ochoty sięgać po te na sklepowych półkach, uwierzcie mi :) Składniki:/2 blachy/
160g mąki pszennej
120g masła roślinnego
30g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier do obsypania ciasteczek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy 30 minut.
Po schłodzeniu z ciasta odrywamy małe kuleczki, które obtaczamy w cukrze, a następnie delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Smacznego.
Witaj! Mam na imię Kamila. Gdybym nie studiowała, to z pewnością większość czasu poświęciłabym pieczeniu i gotowaniu, a resztę dla dobrych książek. Skoro się tu znalazłeś to mam nadzieję, że nasza wspólna przygoda potrwa dłużej :)
Kurcze nie wiedzialam, ze tak mozna, latwe i szybkie w przygotowaniu, na pewno wyprobuje! Dzieki! :)
OdpowiedzUsuńKorzystaj :)
Usuń