17 października 2016

Tradycyjnie- ciasteczka maślane z cukrem

Niejednokrotnie przekonałam się o tym, że czasami te proste rozwiązania okazują się najlepsze. Kombinowanie i wymyślanie rzeczy pełnych udziwnień ma swój urok bo warto próbować i tworzyć nowe smaki, jednak trzeba pamiętać także o tym co klasyczne! Wiele razy w programach kulinarnych można się przekonać, iż kandydaci nie wiedzą jak przygotować właśnie te najprostsze i najbardziej podstawowe potrawy lub też wypieki. Kruche lub drożdżowe ciasto to niekiedy dla nich ogromne wyzwanie. Właśnie dlatego mam dziś dla Was przepis na niezawodne, klasyczne kruche ciastka z cukrem. Po zjedzeniu takich wypieków nie będziecie mieli już ochoty sięgać po te na sklepowych półkach, uwierzcie mi :)

Składniki:/2 blachy/

  • 160g mąki pszennej 
  • 120g masła roślinnego
  • 30g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • cukier do obsypania ciasteczek 
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy 30 minut. 
  2. Po schłodzeniu z ciasta odrywamy małe kuleczki, które obtaczamy w cukrze, a następnie delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Smacznego. 





2 komentarze:

  1. Kurcze nie wiedzialam, ze tak mozna, latwe i szybkie w przygotowaniu, na pewno wyprobuje! Dzieki! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...