Tradycyjnie- ciasteczka maślane z cukrem
Niejednokrotnie przekonałam się o tym, że czasami te proste rozwiązania okazują się najlepsze. Kombinowanie i wymyślanie rzeczy pełnych udziwnień ma swój urok bo warto próbować i tworzyć nowe smaki, jednak trzeba pamiętać także o tym co klasyczne! Wiele razy w programach kulinarnych można się przekonać, iż kandydaci nie wiedzą jak przygotować właśnie te najprostsze i najbardziej podstawowe potrawy lub też wypieki. Kruche lub drożdżowe ciasto to niekiedy dla nich ogromne wyzwanie. Właśnie dlatego mam dziś dla Was przepis na niezawodne, klasyczne kruche ciastka z cukrem. Po zjedzeniu takich wypieków nie będziecie mieli już ochoty sięgać po te na sklepowych półkach, uwierzcie mi :)
Składniki:/2 blachy/
- 160g mąki pszennej
- 120g masła roślinnego
- 30g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier do obsypania ciasteczek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy 30 minut.
- Po schłodzeniu z ciasta odrywamy małe kuleczki, które obtaczamy w cukrze, a następnie delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Smacznego.
Kurcze nie wiedzialam, ze tak mozna, latwe i szybkie w przygotowaniu, na pewno wyprobuje! Dzieki! :)
OdpowiedzUsuńKorzystaj :)
Usuń