Wegańskie ciasteczka dyniowe
października 27, 2016
0
Ciasteczka
,
Cynamon
,
Dynia
,
gałka muszkatołowa
,
Imbir
,
mąka pełnoziarnista
,
mąka ryżowa

Jesień z pewnością nie jest moją ulubioną porą roku, ale ma swoje plusy. Pewnie większość z Was złapie się za głowę i zapyta "jakie?". Przecież "ciągle pada, jest szaro, buro i ponuro". Jednak dla mnie to czas na nadrabianie książkowych i filmowych zaległości z kubkiem gorącej herbaty lub pysznym kakao. Do tego obowiązkowym punktem na wieczór są świeczki - zapach cynamonu lub "pumpkin latte" w cudowny sposób wypełnia moją przestrzeń. Skoro mowa o cynamonie i dyni, to właśnie teraz jest czas na korzystanie z ich dobrodziejstw. Aromatyczny cynamon w połączeniu z dynią jest pyszną kompozycją, jak już sprawdziłam dzięki dzisiejszym ciasteczkom, nie tylko dla mnie :) Przepis na te słodkości zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia i minimalnie go zmodyfikowałam. Wiem już, że na stałe wpiszą się one w moje jesienno-zimowe wypieki
Składniki:
Suche:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka purée z dyni*
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce połączyć suche składniki, w mniejszej wymieszać przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodać dyniowe purée i wszystko ponownie zmiksować.
- Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Mieszać krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodać czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto.
- Przy pomocy dłoni formować kuleczki, które delikatnie należy spłaszczyć (jeśli używacie stempelków, to wcześniej oprószcie je mąką!). Ciasteczka układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe tego samego dnia, ale można je przechowywać dłużej w pojemniku i najlepiej w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz