22 października 2016

Ciasto z cynamonem i jabłkami




Są takie dni, kiedy w poszukiwaniu inspiracji przychodzi mi z pomocą mamy „przepiśnik”. Pamiętam czasy, kiedy siedząc na kuchennym krześle dyktowałam jej składniki, które w odpowiedniej kolejności miała dodawać do ciasta.  Teraz zaglądam do zeszytu, żeby odtwarzać te przepisy, które są w 100% sprawdzone i nie ma mowy o porażce. Niektóre z nich pochodzą jeszcze od mojej babci, a więc są to całkowicie rodzinne smaki, które wywołują uśmiech na ustach nas wszystkich.

Dziś „ciasto błyskawica”- duża ilość cynamonu połączona z jeszcze większa ilością jabłek, a więc 2 składniki, które uwielbiam i zdecydowanie wpisują się one w jesienne klimaty. A Wasze smaki to? :)


Składniki:
  • 1 szklanka oleju (Olej Polski Rzepakowy)
  •  2 szklanki mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu  
  • 1 łyżeczka sodki
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie)
  • 5 jabłek (np szara reneta)

Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 
  2. Jajka łączymy z cukrem oraz olejem. Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę, sodkę, cynamon oraz rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  3.  Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem. Smacznego. 



8 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wygląda! Jestem ciekawa jaki ma smak. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz i się przekonaj- będziesz zachwycona :)

      Usuń
  2. Jabłka i cynamon to ideał :)

    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. "Chodzi za mną" szarlotka, a może skorzystam z Twojego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj :) Jestem pewna, że Ci posmakuje :>

      Usuń
  4. "Chodzi za mną" szarlotka, a może skorzystam z Twojego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam, pyszne ciacho, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...