Ciasto z cynamonem i jabłkami
Są takie dni, kiedy w poszukiwaniu inspiracji przychodzi mi
z pomocą mamy „przepiśnik”. Pamiętam czasy, kiedy siedząc na kuchennym krześle
dyktowałam jej składniki, które w odpowiedniej kolejności miała dodawać do
ciasta. Teraz zaglądam do zeszytu, żeby
odtwarzać te przepisy, które są w 100% sprawdzone i nie ma mowy o porażce. Niektóre
z nich pochodzą jeszcze od mojej babci, a więc są to całkowicie rodzinne smaki,
które wywołują uśmiech na ustach nas wszystkich.
Dziś „ciasto błyskawica”- duża ilość cynamonu połączona z
jeszcze większa ilością jabłek, a więc 2 składniki, które uwielbiam i
zdecydowanie wpisują się one w jesienne klimaty. A Wasze smaki to? :)
Składniki:
- 1 szklanka oleju (Olej Polski Rzepakowy)
- 2 szklanki mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sodki
- 2 całe jajka
- 0,5 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie)
- 5 jabłek (np szara reneta)
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Jajka łączymy z cukrem oraz olejem. Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę, sodkę, cynamon oraz rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem. Smacznego.
Bardzo fajnie wygląda! Jestem ciekawa jaki ma smak. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńUpiecz i się przekonaj- będziesz zachwycona :)
UsuńJabłka i cynamon to ideał :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Jesienny umilacze :3
Usuń"Chodzi za mną" szarlotka, a może skorzystam z Twojego przepisu...
OdpowiedzUsuńKorzystaj :) Jestem pewna, że Ci posmakuje :>
Usuń"Chodzi za mną" szarlotka, a może skorzystam z Twojego przepisu...
OdpowiedzUsuńUpiekłam, pyszne ciacho, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń