Ciasteczka pełne zdrowia

Zastanawialiście się czy jeszcze tu zaglądam i w ogóle interesuje się blogiem? Odpowiedź jest oczywista- interesuje się i zaglądam codziennie. Tak samo każdego dnia poszukuje inspiracji co mogę dla Was przygotować, ponieważ chciałabym, żeby to było "COŚ". Jednak przez najbliższy tydzień mogę tylko o tym pomarzyć ze względu na nadmiar obowiązków. Oprócz tego ostatnio byłam w rozjazdach, więc czas w kuchni i użycie piekarnika ograniczone było do minimum. 

Na dzisiaj mam dla Was ciasteczka pełne zdrowia. Typowe produkty, jak mąka pszenna lub cukier zamieniłam na mielone migdały i ryż oraz syrop z agawy. Do tego nasiona i suszone owoce, które podkręcają smak i dodają witamin. Udanego wypiekania :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów 
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 115g masła roślinnego*
  • 3 łyżki syropu z agawy 
  • 60g ulubionych nasion (u mnie słonecznik) i suszonych owoców ( dałam żurawinę i owoce goji)
* jeśli masa będzie zbyt sucha należy dodać jeszcze trochę masła oraz około 2 łyżek wody 

Przygotowanie:
  1. Mąkę, migdały, płatki, sodkę oraz cynamon umieszczamy w jednej misce. 
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło  razem z syropem. Jeszcze ciepłe przelewamy do naszej miski i mieszamy. Dodajemy wszystkie nasionka wraz z owocami i łączymy. 
  3. Z przygotowanej masy tworzymy kuleczki, które następnie pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Zajadamy zaraz po wystudzeniu. 






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger