Szarlotka z budyniem
Od kiedy tylko pamiętam uwielbiałam szperać w kulinarnych gazetach mamy lub w jej notesie, gdzie znajdują się wszelkie sprawdzone i ulubione przepisy, chociaż niektóre już zapomniane. Jako malutka dziewczynka mogłam jedynie porysować w nim kwiatki i to jeszcze w wyznaczonym miejscu! Jednak teraz mogę z niego bezkarnie korzystać i odświeżać jej przepisy, tak przez nas wszystkich lubiane.
Ten przepis ma spokojnie ponad 25 lat. Kiedy mama wzięła kawałek tuż po upieczeniu, to stwierdziła, że jej z pewnością nie była tak smaczna, a to pewnie dlatego, że ja wkładam w to więcej pasji i miłości. Nie mogę się zgodzić z jej pierwszym stwierdzeniem, ale z drugim zdecydowanie tak :)
Składniki:
- 1kg jabłek
- 250g masła roślinnego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe na 3/4l mleka
- 1 litr mleka
- Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy je do garnka i prużymy z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier do smaku.
- Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek- bardzo powoli i dokładnie.
- Budyń z 2 opakowań gotujemy w 1 litrze mleka.
- Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następną warstwą są jabłka oraz gorący budyń. Na sam wierzch układamy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Uwielbiam taką :) Szarlotka pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńMy również :) Dziękuję bardzo :)
UsuńZ budyniem - pychotka! :)
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych, jak dla mnie :>
UsuńAle to pysznie wygląda! Takie stare przepisy świetnie się odtwarza po latach, my też z mamą porównujemy :P
OdpowiedzUsuńHaha to dobrze, że nie tylko my tak mamy! :)
UsuńWygląda pięknie i tak apetycznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :33
Usuń