3 stycznia 2016

Ciasteczka cynamonowo-korzenne


Witam Was pierwszym wpisem w nowym roku :) Oby był on jeszcze lepszy dla nas wszystkich. Poprzedni minął mi bardzo szybko, ale dużo się też wydarzyło, więc to z pewnością przez to. Okres świąt już za nami, więc czas zabrać się do nauki i wrócić do studenckiego życia. Książki i notatki same nie wejdą do mojej głowy, muszę im troszkę pomóc. Styczeń będzie pracowitym miesiącem, ale mam nadzieję, że to zaowocuje w niedługim czasie :) Póki co przerwa na kawę i troszkę słodyczy. Takimi ciasteczkami obdarowałam większość bliskich- zabawa przy lukrowaniu była udana i pracochłonna, ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić. Do dzieła! 



Składniki:
ciasteczka:

  • 100g masła roślinnego
  • 80g cukru 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciastek korzennych
lukier:
  • 2 białka
  • 150g cukru pudru 
  • odrobina cytryny (zazwyczaj jednak pomijam) 
 Przygotowanie:
  1.  Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód oraz roztrzepane jajka. Powoli przesiewamy suche składniki i szybko mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2  godziny. 
  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,3-05 milimetra- zależy od naszych preferencji. Wycinamy ulubione kształty i przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i trzymamy je w 180 stopniach przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do wystudzenia i dopiero zabieramy się za ich dekorowanie. 
  3. Lukier to nic trudnego- wystarczy ubić białka na sztywną pianę i powoli dosypywać cukier puder, aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję. 

MIŁEJ ZABAWY! 




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...