1 czerwca 2018

Kruche ciasto,domowy budyń i maślana kruszonka.

Kochani, dziś przychodzę do Was z ciastem, które ostatnio podbiło moje serce! Przygotowanie może i zajmuje odrobinę więcej czasu, ale uwierzcie mi, że smak rekompensuje  ten wysiłek :)
Aromatyczne jabłka pokryte są domowym budyniem oraz maślaną kruszonką, którą mogę wyjadać bez końca! Lepszego przepisu i patentu na domową kruszonkę jeszcze nie poznałam, więc stosuje się do swoich zaleceń. Co jest najistotniejsze? Użycie PRAWDZIWEGO masła i jego delikatne podpalenie :) Mam nadzieję, że skusicie się na taki domowy wypiek, szczególnie w te wolne dni :)

Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1żółtko
jabłka:
  • słoik prażonych jabłek (litrowy)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • sok z połowy cytryny 
  • garść rodzynek 
budyń:
  • 500ml mleka 
  •  4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki syropu klonowego
kruszonka:
  • 110g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki pszennej krupczatki 
Przygotowanie:
  1. Kruszonka: Masło należy roztopić i delikatnie przestudzić. Dodajemy cukier puder oraz oba rodzaje mąki i łączymy. Przygotowaną kruszonkę chłodzimy 15 minut. 
  2. Kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy bułką tartą/mąką i wykładamy ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15 minut.
  3. W czasie pieczenia spodu przygotowujemy budyń: Odmierzamy 500ml mleka, z czego odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną wraz z syropem klonowym. Pozostałą część mleka gotujemy i wówczas wylewamy przygotowany roztwór. Na chwilę zestawiamy garnuszek z ognia i energicznie mieszamy. Zagotowany budyń odstawiamy.
  4. Na spód przekładamy podsmażone jabłka, budyń i rozprowadzamy kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez 25-30 minut.Zajadamy po wystudzeniu! :)
     


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie smaki! Kruszonka to moja miłość :) Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra kruszonka to podstawa sukcesu! :)

      Usuń
  2. Szarlotka w trochę innym, niż znam dotychczas, wydaniu :) Wygląda bardzo smakowicie! Chętnie spróbuję zrobić takie kruche, domowe ciasto z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jestem pewna, że będziesz zadowolona :>

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego, niż domowy wypiek :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...