Piernikowe pralinki z daktyli
Cześć! Brzuchy nadal pełne? A może czujecie niedosyt i dojadacie ukradkiem pozostałości świąteczne? W końcu pierniczki i serniki same się nie zjedzą...ale jeśli już dojedliście wszystko, to czas przygotować Sylwestrowe przekąski. U mnie z pewnością pojawią się powyższe pralinki. Swoją słodycz zawdzięczają suszonym owocom, więc jest to wersja całkowicie zdrowa i dietetyczna. Takie pralinki są także dobrym pomysłem na prezent dla bliskich. Chyba każdy lubi być obdarowywany domowymi wyrobami :)
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki daktyli
- 1/4 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- migdały, orzechy lub kakao do obtoczenia
- Orzechy mielimy na grubą mąkę w blenderze lub młynku do kawy.
- Suszone owoce moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Po około 5 minutach odlewamy wodę i dodajemy je do orzechów (jeśli owoce są bardzo duże możemy je posiekać). Dokładamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz przyprawę i całość porządnie mielimy na kleistą masę.
- Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kuleczki. Ja dodatkowo obtoczyłam je w mielonych migdałach, a niektóre w kakao.
uwielbiam takie orzechowo-bakaliowe pralinki - najlepszy smak i samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńRównież je polubiliśmy :>
Usuń