Wegańskie ciasteczka

Cześć! Miałam Was dzisiaj obdarować świątecznymi choinkami, ale zdecydowałam, że zdrowa przekąska (chociaż w postaci ciastek) też jest potrzebna. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale spokojnie, to wszystko za sprawą naturalnych składników- daktyle, rodzynki, suszona żurawina i niezastąpione banany! Jeśli jeszcze nie czujecie się przekonani to dodatkiem jest masło orzechowe oraz cynamon. Według mnie wszystko komponuje się ze sobą znakomicie, więc jeśli na czas przygotowań do świąt postanowiliście nie jeść słodyczy, to te ciacha możecie wcinać (prawie) bezkarnie :) 
 

Składniki:

  • 130 g płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 30g rodzynek
  • 100 g ulubionych nasion lub orzechów (użyłam orzechów włoskich, siemienia lnianego, nasion słonecznika)
  • 2 dojrzałe banany
  • 60 g masła orzechowego
  • 60 g daktyli, namoczonych we wrzątku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
  1. Składniki suche wymieszać w jednej misce. Za pomocą robota kuchennego połączyć banany, masło orzechowe daktyle i cynamon. Łyżką wymieszać wszystkie składniki. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Z masy uformować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec od 20 do 25 minut.   Po upieczeniu odstawić do wystudzenia, a następnie zamknąć w słoiczku. Można je przechowywać do 12dni.

Smacznego :) 


12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger