16 grudnia 2015

Miodowe choinki


Cześć! Dzisiaj przybywam do Was z typowo kulinarną sprawą i to jaką pyszną! Jest to mój kolejny pomysł na świąteczny, jadalny prezent dla bliskiej Wam osoby. Poniższe ciasteczka będą dodatkiem do każdego prezentu dla osób w mojej rodzinie. Robimy tak z mamą od ostatnich paru lat (a właściwie ja robię) i wydaje mi się, że jest to miły i smaczny dodatek, który dopełnia cały prezent. Poza tym chyba większość z nas lubi takie szybkie, proste i sprawdzone przepisy. Mam rację? To do dzieła :)


Składniki:
  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miseczki i chłodzimy przez 30 minut. 
  2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na dowolną grubość. Następnie wycinamy ulubione kształty za pomocą świątecznych foremek. Ciasteczka przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Pieczemy je w 180 stopniach przez 10-15 minut lub do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Upieczone studzimy na kratce i przekładamy do słoiczka. Mogą tak leżakować przez 2 tygodnie, a ich smak z dnia na dzień będzie lepszy.

Smacznego :) 


Świąteczne słodkości! 2015

4 komentarze:

  1. Jaka ilość takich choineczek wychodzi z jednej porcji? Ciasto chłodzić w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto należy schłodzić w lodówce, a wychodzą 2 pełne blaszki ( nie trzeba zachowywać wielkiego odstępu między ciasteczkami, ponieważ nie wyrastają :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...