Miodowe choinki
Cześć! Dzisiaj przybywam do Was z typowo kulinarną sprawą i to jaką pyszną! Jest to mój kolejny pomysł na świąteczny, jadalny prezent dla bliskiej Wam osoby. Poniższe ciasteczka będą dodatkiem do każdego prezentu dla osób w mojej rodzinie. Robimy tak z mamą od ostatnich paru lat (a właściwie ja robię) i wydaje mi się, że jest to miły i smaczny dodatek, który dopełnia cały prezent. Poza tym chyba większość z nas lubi takie szybkie, proste i sprawdzone przepisy. Mam rację? To do dzieła :)
Składniki:
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przypraw korzennych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miseczki i chłodzimy przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na dowolną grubość. Następnie wycinamy ulubione kształty za pomocą świątecznych foremek. Ciasteczka przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy je w 180 stopniach przez 10-15 minut lub do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Upieczone studzimy na kratce i przekładamy do słoiczka. Mogą tak leżakować przez 2 tygodnie, a ich smak z dnia na dzień będzie lepszy.
Cudowne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
UsuńJaka ilość takich choineczek wychodzi z jednej porcji? Ciasto chłodzić w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńTak, ciasto należy schłodzić w lodówce, a wychodzą 2 pełne blaszki ( nie trzeba zachowywać wielkiego odstępu między ciasteczkami, ponieważ nie wyrastają :))
Usuń