21 września 2015

Drożdżowy ślimak ze śliwkami

Dzień dobry! Kolejny weekend za nami, a więc i kolejny wypiek. Tym razem zmobilizowała mnie do tego akcja "Wypiekanie na śniadanie", której przez okres wakacji nie było, więc teraz piekłam tego zawijasa z podwójną przyjemnością :) Jestem w szoku, że udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ ciasto rozeszło się w momencie, kiedy tylko ostygło i spuściłam je z oka! Taki widok to chyba najlepsza reklama dla tego wypieku i z pewnością jeszcze go powtórzę, ale tym razem podwoję ilość użytych składników, żeby starczyło nam chociaż do następnego poranka :) 




Składniki:
  • 375g mąki
  • 10g świeżych drożdży 
  • 1 jajko i 1 żółtko 
  • 3 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 150ml ciepłego mleka 
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 0,5kg śliwek 
  •  200g sera twarogowego 
  • 50g sera mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Przygotowanie:
  1. Robimy rozczyn- świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz parę łyżek ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
  2. Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
  3. Przygotowujemy nadzienie - śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Serki łączymy ze sobą dodając jogurt oraz cukier i cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do lodówki. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez moment. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Kroimy go na 3-4 równe, szerokie pasy. Każdy pas wypełniamy nadzieniem serowym. Końcowym etapem jest zlepienie ze sobą boków ciasta, żeby otrzymać podłużny wałek, który należy umieścić w tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Z każdym rulonem postępujemy tak samo, żeby ciasto przypominało nam "ślimaka". Pomiędzy wałki wkładamy połówki śliwek. 
  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem. 

Smacznego :) 




Razem ze mną piekły następujące osoby:
Dorota - Moje Małe Czarowanie 
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia 
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia

15 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji :) pięknie wypieczona

    OdpowiedzUsuń
  2. Było pysznie! Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój slimak wygląda jak kwiatek, cudny. Fajnie było razem piec Kami :-)
    Podlinkuj proszę blogi aby linki były aktywne. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie , śliczna drożdżówka , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe i śliwki to super połączenie, a nie robiłam jeszcze, na razie tylko z malinami :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wykorzystaj śliwki, teraz najlepszy okres!

      Usuń
  6. Ale jazda! To samo tego samego dnia! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne mniammmm....Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie Ci się upiekło ... a że się rozeszło w 3 sekundy to jestem w stanie uwierzyć:). dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...