Drożdżowy ślimak ze śliwkami
Dzień dobry! Kolejny weekend za nami, a więc i kolejny wypiek. Tym razem zmobilizowała mnie do tego akcja "Wypiekanie na śniadanie", której przez okres wakacji nie było, więc teraz piekłam tego zawijasa z podwójną przyjemnością :) Jestem w szoku, że udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ ciasto rozeszło się w momencie, kiedy tylko ostygło i spuściłam je z oka! Taki widok to chyba najlepsza reklama dla tego wypieku i z pewnością jeszcze go powtórzę, ale tym razem podwoję ilość użytych składników, żeby starczyło nam chociaż do następnego poranka :)
Składniki:
Składniki:
- 375g mąki
- 10g świeżych drożdży
- 1 jajko i 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 100g masła
- 150ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 0,5kg śliwek
- 200g sera twarogowego
- 50g sera mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Robimy rozczyn- świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz parę łyżek ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
- Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Przygotowujemy nadzienie - śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Serki łączymy ze sobą dodając jogurt oraz cukier i cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez moment. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Kroimy go na 3-4 równe, szerokie pasy. Każdy pas wypełniamy nadzieniem serowym. Końcowym etapem jest zlepienie ze sobą boków ciasta, żeby otrzymać podłużny wałek, który należy umieścić w tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Z każdym rulonem postępujemy tak samo, żeby ciasto przypominało nam "ślimaka". Pomiędzy wałki wkładamy połówki śliwek.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem.
Smacznego :)
Razem ze mną piekły następujące osoby:
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Dziękuję za udział w akcji :) pięknie wypieczona
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńByło pysznie! Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu:)
OdpowiedzUsuńByło, zdecydowanie :)
UsuńTwój slimak wygląda jak kwiatek, cudny. Fajnie było razem piec Kami :-)
OdpowiedzUsuńPodlinkuj proszę blogi aby linki były aktywne. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie.
dziękuję bardzo :)
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie , śliczna drożdżówka , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo była pyszna zabawa :)
UsuńDrożdżowe i śliwki to super połączenie, a nie robiłam jeszcze, na razie tylko z malinami :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie wykorzystaj śliwki, teraz najlepszy okres!
UsuńAle jazda! To samo tego samego dnia! :D
OdpowiedzUsuńHaha dokładnie! :D
UsuńPyszne mniammmm....Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE.
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego razu :)
UsuńPrzepięknie Ci się upiekło ... a że się rozeszło w 3 sekundy to jestem w stanie uwierzyć:). dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuń