Ciasto jogurtowe z mascarpone i śliwkami

Kochani, jak Wam mija weekend? Deszczowo czy słonecznie? Aktywnie czy leniwie? Na słodko czy wytrawnie?  U mnie pogoda w kratkę, ale za to czas spędziłam aktywnie w kuchni piekąc ciasto z dodatkiem słodkich śliwek. Inspirację znalazłam w Kukbuk-u, ale to właściwie standard :)  Poza tym czas spędzam pod kocem, z kubkiem ulubionej zielonej herbaty i muzyką w tle. Oczywiście, ta sielanka przerwana jest obowiązkami związanymi z pracą, ale i tak nie mam na co narzekać :) Mam nadzieję, że niedzielę spędzicie spokojnie i z pysznym kawałkiem domowego ciasta.

Składniki:
  • 220g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 2 limonek 
  • 150g masła
  • 80g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 250g serka mascarpone 
  • 800g śliwek
  • 180g cukru
Przygotowanie:
  1.  Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce gotujemy w rondelku pod przykryciem razem ze 100g cukru. Kiedy puszczą sok, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż sok delikatnie odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę pozostałe 80g cukru, proszek do pieczenia, sól, skórkę otartą z limonek, migdały, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki łączymy ze sobą, żeby przypominały coś w rodzaju kruszonki. Jedną szklankę ciasta odkładamy na bok. Do reszty dodajemy 200g jogurtu oraz roztrzepane 2 jajka i miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. Połowę masy wylewamy do blachy wcześniej wysmarowanej masłem, układamy owoce, starannie rozprowadzamy ser (wcześniej należy zmiksować go z 50g jogurtu oraz 1 jajkiem), przykrywamy resztą masy. Wierzch zwieńczamy wcześniej odłożoną kruszonką.  
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu zarumienienia się kruszonki. Koniecznie studzimy ciasto przed wyjęciem z formy. Podajemy obsypane cukrem pudrem. 

 Smacznego :) 


 

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger