Tarta różana z owocami i bezą
Kolejny miesiąc już prawie za mną. Dobrze, że to są te najdłuższe wakacje bo w przeciwnym razie byłoby mi bardzo przykro. Jeszcze mam wiele planów i pomysłów do zrealizowania, więc te wakacje mogą trwać i trwać. Oprócz obowiązków domowych, dochodzi jeszcze praca i prawo jazdy, a także najważniejszy punkt- życie osobiste. Jeśli chodzi o plany na podróże, to mam ich całe mnóstwo, więc mam nadzieję, że chociaż część uda mi się zrealizować. Pierwszy wyjazd już w niedzielę, więc coś zaczyna się dziać :)
Lipiec kończę delikatną tartą z moimi ulubionymi owocami. Przekonałam się do bezy, więc możecie ją u mnie teraz spotykać częściej.
Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
Lipiec kończę delikatną tartą z moimi ulubionymi owocami. Przekonałam się do bezy, więc możecie ją u mnie teraz spotykać częściej.
Składniki:
ciasto:
- 180g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki wody
- 100g masła
- 600g jabłek
- 6 łyżek wody różanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyki cukru
- 2 łyżki masła
- 200g malin
- 3 białka
- 80g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę różaną z cytryną, wsypujemy jabłka i słodzimy. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka oraz równomiernie rozkładamy maliny. Wierzch smarujemy ubitymi białkami.
- Całość pieczemy jeszcze przez 25-30 minut, aż beza będzie delikatnie zarumieniona. Ciasto podajemy po krótkim przestudzeniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz