8 lipca 2015

Chłodnik

Pogoda wyjątkowo sprzyja, jak na pierwsze dni wakacji, więc korzystajmy z niej, jak najwięcej. Nie ma marudzenia, że jest za gorąco! Temperatura jest odpowiednia- w końcu takie powinno być lato. Należy jedynie pamiętać o dużej ilości wody w ciągu dnia oraz lżejszym śniadaniu, a jak dodatkowo zrobimy i zjemy taki chłodnik, to już z całą pewnością odczujemy ulgę,a nasz organizm nam podziękuje.
Możliwe, iż doskonale znacie ten przepis- ja jednak dopiero w tym roku przekonałam się do tego przysmaku. Udanego dnia :)



Składniki:
  • 1 pęczek botwiny
  • 2 ogórki
  • 10 rzodkiewek 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1l kefiru 
  • 200g jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ugotowane jajka
Przygotowanie:
  1. Warzywa dokładnie myjemy - ogórka obieramy. Łodyżki siekamy, a warzywa  kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, ale tylko do momentu przykrycia warzyw. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy kefir oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy. Przeciskamy przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki- najlepiej smakuje po paru godzinach, kiedy składniki się przegryzą. 
  2. Podajemy z ugotowanym jajkiem oraz spora ilością koperku. 

Smacznego :) 


Lekkie i szybkie dania na upalne dni


4 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje i na pewno cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, muszę się zgodzić ;)

      Usuń
  2. wygląda bardzo smakowicie, muszę kiedyś wypróbować przepis :):) pozdrawiam
    www.noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...