16 lipca 2015

Ryżowe pancakes z malinami

Witam Was po tej niezamierzonej, a jednak koniecznej przerwie. Zastanawiałam się, czego dawno nie robiłam, a czym chciałabym się podzielić. Stwierdziłam, że takiego śniadania właśnie u mnie brakowało w ostatnich dniach. Apetycznie wygląda i syci na długo, a dodatkowo jest to wersja słodka, więc już zupełnie podbija moje serce! O czym mówię? Naturalnie chodzi o NALEŚNICZKI! Nie wiem czy wiecie, ale jak widzę w karcie  naleśniki lub placuszki to w 96% można być pewnym, że właśnie to danie zamówię. Dlatego, jeśli tylko znajduje czas to chętnie przygotowuję sobie je w domu i kombinuje z dodatkami oraz składnikami ciasta- nie może być zwyczajnie bo wtedy jest nudno! Tym razem postawiłam na mąkę ryżową i pełnoziarnistą. Zastanawiacie się czy warto? Zapewniam Was, że tak! :)

Składniki:
ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka sezamu
nadzienie:
  • 200g serka typu Bieluch
  • 60g malin 
  • 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Ciasto: mąki, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. W oddzielnej misce łączymy jajko, mleko oraz syrop klonowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy przy użyciu widelca. Na sam koniec dodajemy sezam.  Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut. 
Nadzienie: Ser łączymy z syropem oraz malinami. Ewentualnie cześć malin można zostawić do dekoracji. 
Podanie: Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia. Gotowe przekładamy nadzieniem serowym, a wierzch zwieńczamy cukrem pudrem. Zajadamy natychmiast. 

Smacznego :)



 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...