25 lipca 2015

Smak lata- jagodzianki

Jagody w końcu zawitały do mojej kuchni! Oczywiście, plan pieczenia jagodzianek był już ustalony dużo wcześniej bo przecież nie można przeżyć lata bez nich, ale zdobycie tych owoców nie było już takie szybkie. Jednak udało się. Zapach wypełniający cały dom słodyczą i drożdżami jest niesamowity, ale to już pewnie wiecie. Ja jednak mogę zachwycać się tym za każdym razem :) Jagodzianki robiłam również w ubiegłym roku (TUTAJ), ale tym razem skorzystałam z inspiracji na portalu kwestia smaku i opłacało się. Wyszły idealne, więc z pewnością wrócę i do tego przepisu.

Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 1/3  łyżeczki soli
  • 50g świeżych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100g masła
  • 70g cukru pudru 
  • 400g jagód
  •  cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka. Wszystko rozcieramy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2.  Masło rozpuszczamy i studzimy.
  3. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, a następnie  dodajemy całe jajko i dalej miksujemy. 
  4. Do garnka wsypujemy mąkę oraz dodajemy sól. Następnie wlewamy letnie mleko, masło oraz jajka. Delikatnie mieszamy wszystko przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto zagniatamy około 10 minut- nie możemy dopuścić do powstania grudek. Tak przygotowane posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. 
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę na stolnicy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta. Tworzymy placuszki, które nadziewamy jagodami i dodatkowo zasypujemy cukrem. Każdy placuszek zawijamy i układamy łączeniem do dołu. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
  6. Jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Kiedy wierzch już się przyrumieni i spód również, to należy je wyciągnąć. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

 Smacznego :) 




Piknik Letnie owoce

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...