30 maja 2015

Tarta z podwójnym nadzieniem

Dzień dobry! U mnie za oknem dużo ciepła, a to napędza do działania. Trzymając w ręku kubek zielonej herbaty postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym słodkim przepisem.  Jak dla mnie, to ciasto typowo piknikowe i w 100% letnie. Oczywiście, dodałabym jeszcze trochę lodów dla smaku, ale byliśmy tak spragnieni ciasta, że już nie było na to czasu w pierwszy dzień, ale Wam polecam na ochłodę i dodatkową osłodę :)
Między pieczeniem a pracą szykuję się na tygodniowy wyjazd do Londynu, więc wszystko dzieje się bardzo szybko i dni mijają w oka mgnieniu, ale dobrze jest!
Mam nadzieję, że weekend pozostanie słoneczny i dzięki temu wypoczniecie :)


Składniki:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 130g masła roślinnego
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 3 żółtka  
nadzienie:
  • opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4 litra mleka 
  • 150g serka mascarpone 
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łodygi rabarbaru 
  • 2 kruche jabłka 
Przygotowanie:  
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki. 
  2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu- należy jedynie zamiast 3 szklanek użyć 2, ponieważ budyń do nadziania musi być gęstszy. Tak przygotowany, odkładamy do przestudzenia. Po krótkim czasie dodajemy serek mascarpone i wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
  3. Owoce myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Chwilę prużymy na wolnym ogniu i dosładzamy miodem.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Formę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy jedną część ciasta. Spód podpiekamy przez 15min w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy na niego masę budyniową oraz owoce, a na wierzchu rozkładamy kawałki ciasta. Gotowy placek pieczemy przez 45 min w tej samej temperaturze. Podajemy po przestudzeniu.

 Smacznego :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...