11 maja 2015

Sezon na rabarbar rozpoczęty

Kochani, jak wspominałam we wcześniejszym poście mam dla Was małą niespodziankę, a konkretniej chodzi o dzisiejsze ciasto. Uważam (nieskromnie), że wyszło bardzo dobre! Odpowiednio słodkie, ale można było wyczuć również kwaśny posmak RABARBARU, który uwielbiam. Do ciasta postanowiłam dodać miód zamiast zwykłego cukru, gdyż tak podpowiedziała mi babcia i sądzę, że to ciekawe rozwiązanie, ponieważ ciasto smakuje zupełnie inaczej. Taką metodę możecie wykorzystać również w swoich ulubionych i sprawdzonych przepisach i zobaczyć, jaka jest wówczas różnica. Zostawiam Was z tymi dobrociami i wracam do nocnych powtórek materiałów z chemii. Mam nadzieję, że już w piątek będę mogła "wrócić do życia", jak to nazywają niektórzy :)

Składniki:
ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki sodki do pieczenia 
  • 150g masła roślinnego 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki płynnego miodu 
nadzienie:
  • opakowanie budyniu waniliowego + 400ml mleka 
  • 0,5kg rabarbaru 
  • 3 jabłka średniej wielkości 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • woda
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu. Na początku całość siekamy przy użyciu noża. Następnie energicznie zagniatamy ciasto i tworzymy z niego kulę.Owijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 min.
  2. Owoce obieramy, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i rozpuszczenia się cukru. Jeśli uznamy, że owoce są nadal zbyt kwaśne, to należy dosypać jeszcze odrobinę brązowego cukru. 
  3. Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, jednak należy zmienić porcję mleka- używamy około 400ml. Gotowy odstawiamy. 
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z 3/4 ciasta wylepiamy spód okrągłej formy (wcześniej wysmarowanej masłem) i podpiekamy go przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nakładamy budyń, a na nim owoce. Na samym wierzchu rozkładamy rozwałkowaną porcję ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :)



Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze:

  1. Mniam, pysznie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, spróbuj i przekonasz się, że tak też smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...