15 lipca 2014

Ciasteczka z mąki ryżowej

Jakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową ( kolejny raz) i postanowiłam, że coś z niej w końcu zrobię. Pewnie leżałaby zamknięta w szafce do tej pory, ale zainspirowała mnie moja przyjaciółka, która zrobiła ciasteczka właśnie z wykorzystaniem takiej mąki. Ciasteczka są bardzo żółte, ponieważ trzeba użyć, aż 6 żółtek, ale czasami warto. Szybko się rumienią i jeszcze szybciej znikają z talerza :)

Składniki:
  • 300g mąki ryżowej 
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 160g masła roślinnego 
  • dżem np. brzoskwiniowy do wypełnienia ciastek
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy na 15 min do lodówki. Z ciasta formujemy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Robimy zagłębienie i nakładamy dżem (można pominąć ten etap). 
  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż będę zarumienione. 

Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo! :)
    Śliczne ciasteczka! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam jakiś czas temu taką mąkę, może i Twój przepis wykorzystam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi niestety te ciasteczka nie wyszły. Mąkę i masło dokładnie odważyłam na wadze kuchennej a i tak podczas pieczenia ciasteczek wypłynął z nich tłuszcz. W efekcie ciastka się upiekły ale były jakby 'zakalcowate' i bardzo...maślane, co niekoniecznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm w takim razie nie wiem czemu tak wyszło. Proponuję następnym razem dodać mniejszą ilość masła lub ustawić niższą temperaturę pieczenia i trzymać je dłużej, wówczas będę z pewnością przepieczone, pozdrawiam ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...