19 lipca 2014

Crostata

Kochani, może zauważyliście, że bardzo lubię kruche ciasta (bez względu na to z czym są). Chyba mam już swój jeden ulubiony przepis, ale sama nie jestem pewna.  Główną zaletą wszelkich tart jest szybkie wyrobienie ciasta, a także możliwość kombinowania z nadzieniem.

 Z crostatą jest bardzo podobnie. Różnica polega na tym, iż jest to typowe włoskie ciasto i dodaje się do niego np. śmietanę/jogurt oraz jajko, a te składniki zazwyczaj pomijam przy robieniu tradycyjnej tarty. Inspiracją był dla mnie przepis na blogu Zosi. Mam nadzieję, że ktoś z Was się skusi na kawałeczek :)

Składniki:
  • 270g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 9%
  • 30g drobnego cukru
  • 120g masła
  • kubeczek borówek 
  • kubeczek czereśni bez pestek
Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy i  osuszamy.
  2. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Umieszczamy je w misce i szybko łączymy ze sobą. Ciasto odkładamy na 30 min do zamrażarki. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy niezbyt cienki placek. Składamy go delikatnie w trójkąt i przenosimy na papier. Na środku rozkładamy owoce. Boki ciasta zawijamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. 
  4. Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem. 

Smacznego! :) 





8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...