23 lipca 2013

Placek z czarną porzeczką i kruszonką

Oto kolejny wynik wspólnego pieczenia. Już kiedyś robiłam to ciasto, ale niestety zostało zjedzone i nie miałam możliwości dodania zdjęć. Tym razem wspólnie z Karolą udało nam się stworzyć taką słodycz. Tak właściwie miało być kruche, ale przez grubość jaka nam wyszła jest bardziej biszkoptowe, ale to dobrze : )

Składniki
na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki jogurtu 
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka 
  • porzeczki 
  • kruszonka (mąka, margaryna, cukier puder)
    Przygotowanie:
    1. Na stolnice wsypać mąkę, wbić jajko, dodać śmietanę, 3 łyżki cukru, sodkę oraz masło i zagniatać. 
    2. Porzeczki umyć i obrać..
    3. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wylepić ciastem i podpiekać przez 15 min w 180 stopniach. Następnie wysypać bułką tartą, wyłożyć owoce, zasypać cukrem i wyłożyć kruszonkę. Piec jeszcze 25 min w 180 stopniach. Podawać po wystudzeniu. 

    Smacznego! :)



    Kwaśnie, no właśnie

    9 komentarzy:

    1. świetny pomysł:) jakoś nigdy nie używałam porzeczek do ciasta, muszę spróbować:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zachęcam, ale trzeba dodać duuuużo cukru :>

        Usuń
    2. Kruche ciasta to jedne z moich najbardziej ulubionych :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Takiego placka to bym Ci z chęcią porwała;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Właśnie takiego przepisu szukałam, wygląda na łatwe i pyszne! tylko proszę sprawdź co z masłem w przepisie nie podałaś ile go dodać do ciasta:)M.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Do tego ciasta nie dodajemy masła, margaryny, ani niczego takiego :)

        Usuń
    5. wspaniałe są ciasta z owocami lata. Właśnie w piekarniku wylądował podobny ucieraniec ;)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...