Tabbouleh z komosą ryżową

Cześć!
W ostatnim czasie odpuściłam na pewien czas pieczenie i postawiłam na letnie sałatki i chłodniejsze dania. To zdecydowanie ukojenie dla organizmu.Kolejną zaletą jest ich szybkie przygotowanie.
Możliwe, iż znacie tabbouleh- danie kuchni libańskiej i pewnie niektórzy z Was mają swoje ulubione wersje. Ja jednak idę za oryginalną recepturą i stawiam na dużo świeżych ziół! Istne lato na talerzu! 


Składniki:
  • szklanka komosy ryżowej 
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 duży pomidor 
  • 1/2 cebuli dymki 
  • 3 gałązki szczypiorku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pół pęczka mięty 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Komosę opłukać i zalać 1.5 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć i odstawić z ognia- trzymać przez 10 minut pod przykryciem, a następnie wyłożyć na talerz i ostudzić.
  2. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do dużej salaterki i dodać pokrojonego w kostkę pomidora, drobno posiekaną dymkę, posiekany szczypiorek oraz natkę i miętę.
  3. Dołożyć oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i doprawić. Do całości dodać komosę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić nasza sałatkę. Gotowe. 





Wartość odżywcza dla połowy porcji:
Białko: 9.7 g
Tłuszcz: 13.1 g
Węglowodany: 36.5 g
Błonnik: 5.9 g
Kalorie: 314kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger