Tabbouleh z komosą ryżową
Cześć!
W ostatnim czasie odpuściłam na pewien czas pieczenie i postawiłam na letnie sałatki i chłodniejsze dania. To zdecydowanie ukojenie dla organizmu.Kolejną zaletą jest ich szybkie przygotowanie.
Możliwe, iż znacie tabbouleh- danie kuchni libańskiej i pewnie niektórzy z Was mają swoje ulubione wersje. Ja jednak idę za oryginalną recepturą i stawiam na dużo świeżych ziół! Istne lato na talerzu!
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 duży pomidor
- 1/2 cebuli dymki
- 3 gałązki szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczka mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Komosę opłukać i zalać 1.5 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć i odstawić z ognia- trzymać przez 10 minut pod przykryciem, a następnie wyłożyć na talerz i ostudzić.
- Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do dużej salaterki i dodać pokrojonego w kostkę pomidora, drobno posiekaną dymkę, posiekany szczypiorek oraz natkę i miętę.
- Dołożyć oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i doprawić. Do całości dodać komosę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić nasza sałatkę. Gotowe.
Wartość odżywcza dla połowy porcji:
Białko: 9.7 g
Tłuszcz: 13.1 g
Węglowodany: 36.5 g
Błonnik: 5.9 g
Błonnik: 5.9 g
Kalorie: 314kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz