Babka drożdżowa- ekspresowa
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 55g drożdży świeżych
- 00g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- pół szklanki namoczonych daktyli
- W garnuszku umieszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz cukru i dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Rozcieramy za pomocą łyżki i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Daktyle zalewamy ciepłą wodą na 10 min.
- W dużej misce umieszczamy sypkie składniki, dodajemy żółtka oraz całe jajka, podgrzane mleko i roztopiony tłuszcz- mieszamy. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pokrojone daktyle. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i w razie potrzeby podsypujemy mąką by nie było zbyt klejące. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą szczelnie owijamy. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość.
W między czasie: nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, funkcja góra-dół, a metalową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. - Wykładamy wyrośnięte ciasto i pieczemy 30 minut. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, zajadamy z masłem, dżemem, szklanką mleka lub bez dodatków! :)
Pysznie wygląda ta babka. Może zdążę dziś zrobić przed pracą :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita babeczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :>
UsuńIle gram masła? Uciekła cyfra;)
OdpowiedzUsuń