Rogaliki kokosowe z marmoladą
Kochani, dziś jedne z moich ulubionych słodkości, ale w zmienionej wersji ze względu na dodatki do ciast, które mają istotny wpływ na efekt końcowy i strukturę ciasta! Nie wiem jak Wy, ale ja takie maleństwa mogę chrupać do popołudniowej kawy codziennie-to uzależnienie. Dodatkowo, możecie zrobić większy zapas i część z nich zamrozić, więc smakiem można cieszyć się na dłużej i skorzystać z zapasów, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub przyjdzie nam na nie ochota. To jak, pieczecie ze mną? :)
Składniki:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki by odpoczęło, a tym samym dało się łatwiej dzielić. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy jedną z nich na okrąg. Ostrym nożem kroimy ciasto na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy. Czynność powtarzamy,aż ciasto się skończy :) Rogaliki smarujemy białkiem, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 20minut- należy je obserwować muszą być delikatnie zarumienione. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!
Składniki:
- 230g mąki pszennej
- 100g wiórków kokosowych
- 60g cukru pudru
- 200 zimnego masła
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- nadzienie: powidła śliwkowe, marmolada, krem czekoladowy
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki by odpoczęło, a tym samym dało się łatwiej dzielić. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy jedną z nich na okrąg. Ostrym nożem kroimy ciasto na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy. Czynność powtarzamy,aż ciasto się skończy :) Rogaliki smarujemy białkiem, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 20minut- należy je obserwować muszą być delikatnie zarumienione. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz