Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Dziś częstuje Was przepisem na kruche ciasto z budyniem, które robiłam już trzy razy i dopiero teraz udało mi się uwiecznić je na zdjęciach! Uwierzcie mi, że warto poświęcić czas na jego przygotowanie bo jest obłędnie pyszne i wciągające. Po upieczeniu powinno chwilę odstać by budyń zastygł, ale na ciepło z takim płynnym wnętrzem też jest pyszne, zapewniam! :)


Składniki:
Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
Owoce
  • 500 g truskawek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru 
Budyń
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru) na 0,5l mleka
  • 3 szklanki (750 ml) mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 
  • 200g serka mascarpone 
 Przygotowanie:

  1. Ciasto kruche:  W misce umieścić wszystkie składniki i zagnieść kruche cisto.  Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i obsypać bułką tartą. 
  2. Budyń i owoce Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i dalej gotować według instrukcji.i Odstawić z ognia. Po lekkim wystudzeniu dodajemy wiórki kokosowe oraz serek i miksujemy starając się by nie było grudek.
  3. Truskawki opłukać i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
  4. Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie krem budyniowy. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika.
  5. Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Ważne by najlepiej kroić wystudzone ciasto, ponieważ w przeciwnym wypadku krem zacznie nam się rozlewać- będzie pysznie lecz mniej estetycznie :)




9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger