Muffinki jabłkowo-korzenne
W głośnikach rozbrzmiewają świąteczne utwory, z kominka unosi się zapach piernikowego wosku, a obok mnie spoczywa kubek gorącej herbaty z malinami oraz świeża babeczka. Brakuje tylko śniegu za oknem, ale i bez tego jest cudownie. Czas na regenerację i odpoczynek. Mam nadzieję, że w ten świąteczny czas znajdziecie chwilę dla siebie, a także dla swoich bliskich. Wesołych Świąt!
Składniki:
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sodki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 jajko
- szczypta soli
- W jednej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. W drugim naczyniu mieszamy jajko z mlekiem, olejem oraz miodem. Dodajemy jabłka i wsypujemy zawartość z sypkimi składnikami.
- Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
- Wystudzone babeczki dekorujemy roztopioną białą czekoladą oraz ciasteczkami korzennymi (---> miodowe choinki) . Smacznego!
Idealne!
OdpowiedzUsuń