Jogurtowa panna cotta (4 porcje)
Jest to póki co mój ulubiony deser. Lekki, nie za słodki i co najważniejsze można go robić na wiele sposobów,
z rożnymi dodatkami i z różną dekoracją, a więc zabawa gwarantowana : )
Składniki:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 4-5 łyżek miodu
1. Do małego kubeczka wsypujemy żelatynę i dodajemy 6 łyżek ciepłej wody. Mieszamy i czekamy aż napęcznieje.
2. W garnku grzejemy mleko i rozpuszczamy miód.
3. Zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy rozrobioną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt dalej mieszając.
4. Zrobioną masę wlewamy do szklanek (lub innego naczynia) i wstawiamy na 6h do lodówki
5. Później wyjmujemy i dekorujemy według uznania.(poniżej moje propozycje)
2 łyżeczki konfitury wiśniowej, płatki czekoladowe.
2 łyżeczki konfitury wiśniowej, 2 łyżki rodzynek, kolorowa posypka
1 łyżeczka otrębów, 3 łyżeczki musli, mandarynki
+ wszystko polane delikatnie miodem
Połowa deseru wyłożona mandarynkami druga połowa rodzynkami, wszystko oblane miodem i posypane kolorową posypka i płatkami czekoladowymi.
Smacznego ! : )
Pyszny pomysł na jeden z moich deserów! Smacznie i apetycznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oo dziękuje bardzo i zapraszam częściej! : )
OdpowiedzUsuńpychotka świetny przepis
OdpowiedzUsuń