Kruche ciasteczka.
Jest to typ ciastek, nadający się na każdą okazję, można je dekorować w przeróżny sposób, przy czym oczywiście jest masa zabawy : ) Ja zrobiłam ciacha oczywiście o tematyce świątecznej.
Składniki:
- 1kg mąki
- 30 dag cukru pudru
- 60 dag margaryny
- 8 żółtek
- szczypta soli
- 2 torebki cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Schłodzone masło wyjąć i posiekać z mąką, Dodać resztę sypkich składników. Żółtka dodać do masy,a białka wlać do jakiegoś kubeczka i odstawić na później (będą do posmarowania ciastek)
2. Zagnieść całe ciasto.
3. Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
4. Ciasto wyjąć, pokroić na kawałki i rozwałkować grubości 3-5 mm. Foremką wykrawać ciasteczka różnego kształtu.
5. Blachę wyłożyć pergaminem.Przełożyć na nią ciasteczka i posmarować białkiem. Następnie posypać lekko cukrem (nie jest to konieczne). Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min do zarumienienia.
6. Wyłożyć na talerz i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego! : )
Wszystkie składniki zagniatamy w jedną masę..
Choineczki udekorowane lukrem i posypane płatkami ozdobnymi..
Kółeczka przekładane konfiturą wiśniową i rodzynkami, na górze wzorki z lukru przysypane kolorową posypką
Choineczki cz II, oblane lukrem, posypane czekolada a po boku ozdobione pisakami cukrowymi..
Mikołajkowe skarpetki ozdobione konfiturą wiśniową, lukrem i perełkami..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz