29 kwietnia 2018

Kruche ciasteczka owsiane

Kochani, dawno nie było u mnie żadnego owsianego wypieku, więc szybko nadrabiam zaległości. Dziś częstuje Was kruchymi, owsianymi ciasteczkami bez dodatku białego cukru i białej mąki! Postawiłam na wykorzystanie mąki ryżowej, a zamiast cukru białego/brązowego użyłam suszonych owoców oraz ksylitolu. Dodatkowo słodycz dopełnia sok z pomarańczy, więc uwierzcie mi, że kompozycja smaków jest zadowalająca :) To jak, skusicie się na takie maleństwa?

Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej 
  • 120 g  płatków owsianych  
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 30 g ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g suszonej moreli 
  • 50 g suszonej śliwki
  • 170 g masła 
  • 1 duże jajko 
  • sok z 2 pomarańczy
 Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ubijamy z ksylitolem. Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odkładamy na bok na 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a owoce kroimy w drobną kostkę/paski.
  2. W misce łączymy wszystkie sypkie produkty. Dodajemy do nich masło, jajko, sok z pomarańczy oraz suszone owoce i dokładnie miksujemy. 
  3. Za pomocą dłoni formujemy ciasteczka- najlepiej grube, niezbyt duże. Pieczemy je w 180 stopniach przez 15-18 minut, aż będę zarumienione. 
  4. Po wystudzeniu umieszczamy w pojemniku i przechowujemy do 9 dni. Smacznego :) 
 
  

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...