8 kwietnia 2018

Maślane baranki

Hej kochani :) Odpoczęliście po świętach? Brzuchy zregenerowane? Przychodzę do Was z obłędnie pysznymi "barankami". W czym tkwi ich sekret? Niezastąpiona jest tutaj mąka krupczatka, która odpowiada za ich kruchość i lekkość z każdym następnym dniem. Kolejny ważny element to serek homogenizowany ( czytajcie skład!). Ta kompozycja produktów wystarczy by cieszyć się prawdziwymi, kruchymi ciasteczkami na dłużej :)

Składniki:
  • 250g mąki krupczatki (najlepsza!)
  • 150g serka waniliowego homogenizowanego 
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 120g masła
  • 40g brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone  masło, cukier, syrop i serek waniliowy. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. 
  2. Ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy kawałki, formujemy kulkę i następnie rolujemy na cienkie wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków. Wierzch smarujemy rozbitym żółtkiem. Ciastka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół). 
    Smacznego!






 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...