20 kwietnia 2018

Szwedzkie babeczki migdałowe


Jakiś czas temu spotkałam w swoich książkowych zakamarkach taki właśnie przepis na szwedzkie kruche babeczki. Początkowo go pominęłam, gdyż przepis na swoje sprawdzone kruche babeczki już mam, jednak po dokładnym przestudiowaniu treści i składników stwierdziłam, że muszę je zrobić! Uwielbiam wypieki, które mają w sobie słodycz w postaci mielonych migdałów! Dodatkowy plus? Babeczki rozpływają się przy każdym kolejnym kęsie, więc jak dla mnie taka rekomendacja wystarczy by upiec je kolejny raz! :)

Składniki:
kruche ciasto:
  • 100g masła
  • 130g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 60g cukru pudru
  • 85g masła
  • 2 jajka
  • 120g zmielonych migdałów 
  • opakowanie cukru waniliowego  
dodatkowo na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wody 
 Przygotowanie:
  1. Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Doprowadzamy do powstania kruszonki, a następnie łączymy by otrzymać zwartą i jednolitą postać ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, metalowe foremki na babeczki wylepiamy dokładnie kawałkami ciasta, aż po sam brzeg. Odkładamy na bok. 
  2. Nadzienie: W misce miksera umieszczamy cukier puder oraz cukier waniliowy, a także masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy do uzyskania puszystej masy. Wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy. Masa może wyglądać na zważoną, ale nie będzie to miało większego znaczenia. 
  3. Tak przygotowaną masą wypełniamy wcześniej wylepione foremki do 2/3 wysokości. 
  4. Babeczki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. 
  5. Wystudzone babeczki polewamy lukrem, posypujemy migdałami lub ścieramy skórkę otartą z pomarańczy/cytryny/limonki. Przechowujemy w lodówce, smacznego! 


8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...