30 marca 2018

Babka drożdżowa- ekspresowa

Tradycję trzeba podtrzymywać stąd na naszym Wielkanocnym stole musi pojawić się prawdziwa babka drożdżowa! Tym razem bez zbędnych kombinacji i urozmaiceń, ale z dużą dawką miłości. Jeśli macie chwilę czasu to gorąco zachęcam Was do wypieku- babka jest niewymagająca, wręcz samo się wszystko robi! Pięknie rośnie i wydziela niesamowicie kuszący zapach. Przekonałam Was? :)

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 55g drożdży świeżych 
  • 00g rozpuszczonego masła 
  • 1 szklanka mleka 
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • pół szklanki namoczonych daktyli 
 Przygotowanie:
  1. W garnuszku umieszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz cukru i dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Rozcieramy za pomocą łyżki i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Daktyle zalewamy ciepłą wodą na 10 min. 
  3. W dużej misce umieszczamy  sypkie składniki, dodajemy żółtka oraz całe jajka, podgrzane mleko i roztopiony tłuszcz- mieszamy. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pokrojone daktyle. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i w razie potrzeby podsypujemy mąką by nie było zbyt klejące. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą szczelnie owijamy. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość.
    W między czasie: nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, funkcja góra-dół, a metalową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. 
  4. Wykładamy wyrośnięte ciasto i pieczemy 30 minut. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, zajadamy z masłem, dżemem, szklanką mleka lub bez dodatków! :)





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...