Listkujące się rogaliki z powidłami

Długi czas zbieram się do przygotowania dla Was tych rogalików, ale w końcu mi się udało. Chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, ponieważ ciasto jest BARDZO  zbliżone do francuskiego, a robi się je dużo szybciej i przyjemniej. Wystarczy, że pozostawicie je grubiej rozwałkowane, a na skutek pieczenia samoczynnie się podzieli, a efekt ujrzycie po pierwszym kęsie. Taka forma słodkości to dla mnie idealny dodatek na uczelnię i nie tylko. Nadziewajcie je czym tylko lubicie, liczy się kreatywność! :)

Składniki:
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 125g serka kremowego Philadelphia
  • 100g masła
  • dodatkowo: powidła śliwkowe 
Przygotowanie:
  1. W naczyniu umieszczamy wszystkie sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Dodajemy serek oraz pokrojone na kawałki zimne masło- całość energicznie zagniatamy. Ciasto wyjdzie delikatnie lepkie i takie ma pozostać. 
  2.  Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek. Wierzch smarujemy np powidłami/masłem orzechowym, dzielimy na trójkąciki i zawijamy zaczynając od dłuższego brzegu. 
  3. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 20-25 minut do momentu ich zarumienienia. Wystudzone przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger